luni, 29 iunie 2015

Cappadocia...




Cappadocia este o regiune aflata in estul Anatoliei, in centrul Turciei. A devenit un important centru turistic datorita peisajului inedit, a locuintelor si bisericilor sapate in roca vulcanica si a oraselor subterane. 

DRUMUL

Turistii pot ajunge in zona Cappadocia cu avionul cu plecare din Istanbul si aterizare pe aeroporturile din Nevsehir sau Kayseri. Exista si curse directe cu autocarul din Istanbul pana in Goreme, drumul fiind parcurs in aproximativ 10-12 ore, pretul unui bilet este intre 70 si 75 TL.
Eu am parcurs acest drum de doua ori, cu plecare din Romania si o noapte intermediara dupa Istanbul (prima data la Ankara - cam obositor, sunt aproximativ 1100Km de la Bucuresti, a doua oara la Karasu - pe malul Marii Negre, la aproximativ 850Km de Bucuresti).
In total de la Bucuresti pana la Goreme (orasul turistic aflat in mijlocul regiunii Cappadocia - cel mai recomandat pentru cazare)sunt aproximativ 1400Km.



De-a lungul drumului se pot vizita orasele Istanbul (recomandat la intoarcere), Ankara (nu se compara ca importanta turistica cu Istanbul, dar sunt cateva obiective turistice interesante). De asemenea, merita sa faceti o oprire la Tuz Golu, un lac sarat pe care l-am admirat si secat, intr-o perioada secetoasa, dar si cu apa in acest an.


CAZAREA IN CAPPADOCIA

Va recomand cazarea in Goreme sau in Cavusin (se pronunta ceavushin) si obligatoriu in Cave - pestera, ceea ce este specific zonei. Camerele dintr-un hotel CAVE au toate dotarile si utilitatile unei camere normale de categoria aleasa (nu o sa aveti parte de un tratament precum stramosii care au locuit in zona). Atentie insa, sunt multe hoteluri pe booking.com care poarta denumiri cu "CAVE" dar nu au nici o legatura cu pestera, doar ca sunt facute din acelasi material, roca vulcanica. Incercati sa vizualizati cat mai multe imagini, si o sa descoperiti diferentele. Unele hoteluri au doar o parte din camere CAVE si o alta parte construita din blocuri de roca vulcanica, destul de bine realizate ca sa para pesteri.
Va recomand un astfel de hotel, partial CAVE, care are la parter camere sapate in roca, iar la etaje camere partial construite- partial sapate. Hotelul se numeste Sedir Cave Goreme. Pe site-ul hotelului veti gasi fotografii ale fiecarei camere. Hotelul este foarte aproape de centrul orasului Goreme (aproximativ 5 minute de mers pe jos), conditiile de cazare sunt excelente, este foarte curat, micul dejun este bogat si variat, personalul prietenos si amabil. Camerele au frigider (nu minibar), feon, utilitati pentru servirea unei cafele sau ceai, televizor. Camerele de la parter au farmecul de a fi sapate direct in roca vulcanica, camerele de la etaj au avantajul unor terase de unde puteti admira peisajul. Deoarece beneficiaza de incalzire centrala, hotelul poate primi oaspeti si in sezonul rece.

ACTIVITATI IN CAPPADOCIA

In afara frumusetilor naturale, Cappadocia este vestita pentru zborul cu balonul cu aer cald. In fiecare dimineata se inalta spre cer zeci de baloane, de toate culorile. Sunt multe companii care opereaza zboruri cu balonul in zona, alegerea uneia depinde de inspiratia dvs, disponibilitatea lor, recomandari, sau relatia cu cel/cei care va pun in legatura. Va recomand sa cereti parearea celor de la receptia hotelului unde va cazati si eventual sa intrati pe la cateva dintre agentiile de turism care va intampina la tot pasul in Goreme. Tarifele sunt negociabile, depind de perioada din an, de marimea nacelei (16, 20 sau 24 persoane), metoda de plata (cash sau card), varsta participantilor (ei au o reducere pana la 11-12 ani, dar se poate ajunge si pana la 14), companie. Exista posibilitatea sa achitati contravaloarea unui zbor si pe internet, anticipat, dar nu recomand acest lucru, deoarece la fata locului puteti obtine un tarif mult mai bun. In foarte multe din situatiile cand veti achita contravaloarea si nu veti primi nimic in schimb (factura sau chitanta), nu va faceti griji - NU SUNT TEPARI - in ziua stabilita, o sa zburati cu balonul! 
Programul din ziua zborului decurge astfel:
- cu aproximativ 30-60 minute inainte de rasaritul soarelui (in Iunie pe la ora 04.00-04.15) o sa vina la hotel un microbuz care o sa va transporte la sediul companiei cu care efectuati zborul, unde o sa puteti servi o cafea, un ceai sau o prajitura.
- de acolo, sunteti iar imbarcati intr-un microbuz si transportati la locul de decolare, unde puteti asista la ultimele manevre tehnice de umflare a balonului, apoi va imbarcati in nacela.
- urmeaza unele dintre cele mai fascinante 60 de minute din viata dumneavoastra - ZBORUL CU BALONUL CU AER CALD.
- dupa aterizare asistati la manevrele de strangere a balonului, veti ciocni o cupa de sampanie (fara alcool) cu pilotul, primiti o diploma de participare la zbor si sunteti transportati din nou cu un microbuz la hotel.
De retinut: locul de decolare si mai ales locul de aterizare depinde intotdeauna de conditiile atmosferice, practic balonul este purtat de vant, nu exista un itinerariu fix. De aceea, nici un zbor nu seamana cu altul, chiar daca este efectuat de acelasi pilot. 
In perioadele aglomerate, se efectueaza doua zboruri pe zi, incercati sa obtineti locuri la primul (cel de la rasarit) sau o reducere mare de pret la cel de-al doilea. 
Exista posibilitatea unor zboruri private pentru 2-5 participanti, cu preturi pe masura - 1500-2000 Euro pentru un zbor de 60-90 minute.



O alta activitate, matinala, este admirarea rasaritului soarelui printre stancile din peisaj, si a decolarii baloanelor. Pentru aceasta, trebuie sa cautati o terasa la inaltime (aici sunt avantajati cei care locuiesc in hoteluri cu terase inalte) sau sa va deplasati pe una dintre inaltimile din proximitatea orasului (cei de la hotel va vor da toate indiciile). 



Va recomand sa incercati acelasi lucru si la apus, cel mai potrivit loc pentru aceasta fiind Castelul din Uchisar, o formatiune de roca vulcanica modelata de oameni, care este cel mai inalt punct din Cappadocia.



Sfarsit partea I-a.