duminică, 5 iulie 2015

Cappadocia....partea a II-a



OBIECTIVE TURISTICE

Pentru a putea sa-ti faci o imagine despre Cappadocia, macar partial, trebuie sa ramai in zona cel putin 3 sau 4 nopti. Agentii de turism din zona au conceput trei trasee turistice, marcate cu trei culori, care pot fi efectuate in trei zile. Celor care nu au o masina la dispozitie, le recomand sa se inscrie pentru aceste excursii la o agentie, eventual, in urma consultarii cu cei de la receptia hotelurilor SI DUPA O VIZITA prin cateva din agentiile de turism din centrul localitatii unde s-au cazat (Goreme, Avanos, Cavusin, Urgup, etc).  In afara de pret, interesati-va de conditiile de transport (nr locuri microbuz, aer conditionat) ora plecarii, numarul de participanti, mese asigurate, etc. Celor care ajung acolo cu masina sau inchiriaza una, le recomand sa-si stabileasca traseele cam pe aceleasi rute, numai ca, in functie de posibilitatile fizice ale fiecaruia, pot vedea mai multe obiective intr-o singura zi. Din punctul meu de vedere, obiectivele care nu trebuiesc ratate sunt:



- CASTELUL DIN UCHISAR - este cea mai inalta formatiune de roca vulcanica din Cappadocia, de unde se poate admira panorama intregii zone inconjuratoare, cu vulcanul stins Erciyes in departare. Se poate urca pana in varf, dar nu se viziteaza labirintul de camere sapate in stanca, legate intre ele prin tunele si pasaje. Este cea mai buna optiune pentru a admira APUSUL DE SOARE. 
Taxa de intrarea este de 6TL de persoana. 



- VALEA PIGEON - o vale care leaga orasele Uchisar si Goreme, un loc minunat de drumetie, cu un traseu de aproximativ 4km care se poate parcurge in ambele sensuri, recomand insa, de la Uchisar catre Goreme, deoarece...se coboara, traseul avand o mica inclinare.  Numele provine de la sutele de porumbei sculptati in roca vulcanica. In zona, porumbeii au fost folositi pentru transmiterea mesajelor si ca o sursa de ingrasaminte naturale pentru fermieri. Puteti admira numerose formatiuni cunoscute ca "COSURILE DE FUM ALE ZANELOR", formate din tuful vulcanic prin erodarea datorata vantului si apei. Intrarea este gratuita.



- GOREME OPEN AIR MUSEUM - o multitudine de incaperi taiate direct in roca, reprezentand un vast complex monastic, dovada a crestinismului pe aceste teritorii. In aceasta vale, bisericile cele mai vechi au fost construite in secolele 10-12 sau chiar mai devreme, in perioada bizantina iconoclasta, dovada fiind lipsa altor decoratiuni in afara simbolului crucii. Bisericile construite in perioada post-iconoclasta sunt exemple de arta bizantina elaborata, fiind decorate cu desene in culori vii. O parte din fresce au fost deteriorate de oameni, altele au fost afectate de apa, vant, cutremure. Cele mai bine pastrate si/sau restaurate sunt in KARANLIK KILISE, construita in secolul 11 si decorata cu scene din Noul Testament si TOKALI KILISE, cea mai mare biserica din complex a carei constructie a inceput in secolul IX si i-au fost adaugate incaperi pana la inceputul secolului XI.  
Este recomadat sa vizitati vale dimineata sau seara, in timpul zilei caldura fiind mai intensa. Taxa de intrare este de 25TL.



- VALEA ZELVE - a fost o importanta asezare intre secolele IX si XIII, primi crestine stabilindu-se aici in timpul invaziilor persane si arabe. Zona a fost locuita pana in 1952, din anul 1967 fiind transformata in muzeu. Din pacate, in lipsa unor lucrari de conservare, valea se erodeaza, multe din camere fiind distruse. Zelve se intinde pe trei vai alaturate, doua dintre ele fiind legate printr-un tunel. Incaperile cele mai importante sunt: MOARA cu roata tocila,  MOSCHEEA, BISERICA CU STRUGURI, BISERICA CU PESTI (numita dupa desenul cu peste din interior) BISERICA CU COLOANE (decorata cu cruci in relief, din perioada iconoclasta), BISERICA CERBULUI (mare parte prabusita). Bisericile au fost numite dupa principalele simboluri ale crestinismului: crucea, strugurii si pestele. 
Taxa de intrare este de 10TL. La poarta de intrare gasiti cateva magazine de unde va recomand sa achizitionati o sticla de apa, inainte de a intra in vale.



- ORASUL SUBTERAN DERINKUYU - este cel mai adanc dintre cele 36 orase subterane aflate in zona Cappadocia, ajungand la adancimea de 85m si 8 etaje subterane. Se presupune ca primele pesteri au fost sapate de catre frigieni in secolele VII-VIII I.e.n, utilizat apoi in timpul persecutiilor romane (sec II I.e.n. - I e.n.) si extins in perioada bizantina, fiind utilizat ca refugiu in timpul razboaielor arabo-bizantine (sec VI-IX e.n.) si incursiunilor mongole (sec XIV e.n.). A fost utilizat si de catre cappadocienii greci, ca ascunzatoare, in timpul persecutiilor otomane, pana la inceputul secolului XX. 
Putea adaposti un numar mare de oameni si animale, care puteau circula printr-o vasta retea de tunele intre diverse camere, cu rol de magazii de alimente, crame, grajduri de animale, camere de odihna, cantina, ateliere, camere de cult, scoli si chiar camere-cimitir. Orasul beneficia de alimentare cu apa dintr-un rau subteran si de puturi veritcale pentru aerisire. Exista si un tunel lung de 8 km (partial prabusit acum) care comunica prin subteran cu orasul Kaymakli (alt mare oras subteran din Cappadocia, considerat a fi cel mai intins si mai mare, dar nu atat de adanc).
Accesul in fiecare etaj subteran poate fi sigilat cu pietre mari, rotunde, care pot fi rostogolite numai din interior. Inaintea acestor usi exista tuneluri lungi (prin care nu putea inainta in paralel mai multe persoane), cu gauri in tavan si in pereti. Prin aceste gauri, puteau fi aruncate impotriva atacatorilor sageti sau pietre. 
In prezent se viziteaza aproximativ 15% din subteran, este deschis de la ora 08.00 iar taxa de intrare este de 15TL. ATENTIE, nu este recomandat celor care sufera de claustrofobie.



- VALEA IHLARA - este un canion cu o adancime de aproximativ 100 m, format de raul Melendiz. Se intinde pe aproximativ 14Km, intre localitatile Ihlara  si Selime. De-a lungu vaii au existat peste 100 de biserici si 4000 de lucuinte. Exista 4 intrari in vale. Prima este in localitatea Ihlara. A doua este aproximativ la km 4, fiind cea mai utilizata de turistii care ajung cu autocarul (se coboara aproximativ 300 de trepte). A treia intrare, aflata la km 7, este singura accesibila cu automobilul. Se poate cobora prin satul  Belisirma (atentie, panta este foarte abrupta, drumul este cu serpentine pe o portiune de aproximativ 3 km si nu este asfaltat - eu l-am parcurs de doua ori, dar cu masini 4x4) sau, mult mai usor, pe drumul dintre Ihlara si Yaprakhisar, la aproximativ 1,5 km de la ultimele case din Ihlara, se face un drum la dreapta. Jos in vale se poate parca masina, se poate intra in zona dinspre Ihlara pentru a se vizita bisericile si locuintele subterane si/sau taiate in stanca (taxa de intrare este de 10TL), sau se poate servi masa la un restaurant, pe un podium deasupra apei curgatoare. Chiar daca sunteti intr-un canion, in plina natura, aveti la dispozitie internet wireless. A patra iesire din canion este in apropierea Manastirii Selime (se viziteaza utilizand biletul de la Ihlara), in capatul vaii. 



- PASABAG (sau VALEA CALUGARILOR) - este zona cu cele mai uimitoare "cosuri ale zanelor" din Cappadocia. Cele mai multe au forma de ciuperca cu unul, doua sau chiar trei corpuri conice. In unele dintre ele au fost sapate locuinte rupestre precum si capele folosite de pustnici crestini. Pentru cei cu spirit de aventura si ceva conditie fizica, recomanda sa paraseasca aleea pietruita si sa patrunda mai adanc printre formatiuni pentru a explora zona si sa urce pe platoul alaturat.  O sa intalniti peisaje unice, altele decat cele vazute de 99% dintre turisti.
Nu se plateste taxa de intrare, in zona exista parcare si cateva chioscuri de unde puteti lua o apa rece, un suc sau un suvenir.



In zona mai sunt multe locuri care merita vizitate (localitati, biserici, tunele, orase subterane, vai, muzee). Eu am incercat sa va descriu cateva dintre ele. Vizitarea acestora, impreuna cu un zbor cu balonul si cu pauzele de odihna (binemeritate si mult asteptate) o sa va ocupe trei zile.