marți, 28 octombrie 2014

Paris...tips and tricks II


CAZAREA IN PARIS

Parisul este împărţit de Sena in doua:
  •  Partea de sud - Rive Gouche (malul stang)
  •  Partea de nord - Rive Droite (malul drept)
De asemenea el este divizat în 20 de arondismente, numerotate de la 1 la 20, în spirala, începînd din centru (detalii aici).
Cele mai multe dintre atracţiile turistice ale Parisului sunt concentrate în primele 10 arondismente, aici aflandu-se si cele mai căutate hoteluri. Recomandate sunt si arondismentele 11-17, unde raportul condiţii-preţ este mai mare decît în zonele centrale. Sunt de evitat arondismentele 13 (cartierul chinezesc), 18, 19 si 20 cu zone rau famate, locuite de diverse etnii, inclusiv conaţionalii noştri.  

După cum va puteţi da seama, oferta de cazare în Paris este extrem de generoasa...de la hosteluri fără clasare pana la hoteluri de 5 stele. Variantă, foarte buna si acceptabilă la pret, este închirierea unui apartament particular. Orice alegeţi, încercaţi sa fie cat mai central si cat mai apropiat de o staţie de metrou, deoarece vizitarea orasului presupune un efort fizic, iar seara, la intoarcere, o sa va doriti sa nu mai mergeti mult pe jos.  
Chiar dacă am fost de mai multe ori în Paris, cînd a fost vorba de cazare...am fost destul de constant: mi-a plăcut Hotel Ibis Cambronne (despre care am scris deja aici). Este amplasat la limita dintre arondismentele 7 si 15, în apropiere (100 m) este staţia de metrou (M6) Cambronne. La aproximativ 1,3 Km (numai bine pentru o plimbare pe jos) este Tour Eiffel.

Un alt hotel pe care-l recomand este Abrial Hotel, situat în arondismentul 17, la o distanţa de aproximativ 250 metri de staţia de metrou Brochant (M13). Este o zona buna, cu preţuri mai mici la restaurante, alimente, sucuri, chiar dacă este aproape de Montmartre. Camerele sunt mici, dar curate, micul dejun este indestulator, tariful este accesibil.

VIZITAREA OBIECTIVELOR TURISTICE

În Paris aveţi la dispoziţie mai multe opţiuni de bilete si abonamente pentru intrarea la obiective turistice. 
Pentru cei care nu si-au propus sa facă un "tur de forţă" printre atracţiile turistice ale oraşului exista varianta biletelor individuale, evident fără nici un fel de reduceri. În general, tarifele pot fi găsite pe site-urile fiecărui obiectiv. De remarcat ca, la obiectivele care aparţin de Centrul Monumentelor Nationale, adolescenţii din ţările UE cu vîrstă pana la 26 ani, au intrare gratuită.

Paris Visite este ticket-ul pentru călătorii cu mijloacele de transport în comun, care va oferă anumite discounturi la intrarea în anumite obiective turistice, astfel:     (date valabile in Ianuarie 2014)
  • Arc de Triomphe: 20% discount
  • Conciergerie: 20% discount
  • L'Espace Dali: 6 Euro in loc de 11 Euro
  • Musee de l'Armee/Invalides: 20% discount la colectii permanente
  • Bateaux Parisiens: 25% discount croaziera Sena
  • L'Open Tour Bus: 25 Euro in loc de 29 Euro
  • Chateau de Fontainbleau: 2 Euro discount
  • Disneyland Paris: 20% discount la bilet 1zi/2 parcuri
  • France Miniature: 30% discount bilet intrare
  • Musee Grevin: 30% discount bilet intrare
  • Tour Montparnasse: 30% discount bilet intrare
  • Cumparaturi la Galeries Lafayette: 10% discount

Paris Museum Pass este un abonament care va asigura intrarea la 60 muzee si monumente din Paris si imprejurimi, pentru 2 , 4 sau 6 zile consecutive, la un pret de 42, 56 sau 69 Euro. Acopera majoritatea atractiilor turistice din Paris, exceptiile notabile fiind Tour Eiffel, Tour Montparnasse si, am constatat in aceasta vara, gradinile de la Versailles. Va ofera prioritate la intrarea in obiectivele aglomerate. Am apelat la acest card intotdeauna cand am fost in Paris, considerand ca este cea mai buna optiune, chiar si in varianta comprimata de 2 zile (42 Euro). Anul acesta, am luat un card de doua zile si l-am "exploatat" astfel:
ZIUA I - Chateau Versailles, Trianon, Le Domaine de Marie Antoinette
       - Les Invalides
       - Arc de Triomphe (seara)
ZIUA II- Basilique Saint-Denis 
       - Chapelle Expiatoire
       - Musee d'Orsay 
       - Musee du Louvre
Daca nu achizitionam cardul, suma de plata pentru intrari ar fi fost de 71 Euro. 
Concluzia este ca merita, pentru cei care si-au propus sa viziteze cat mai multe obiective.

Paris Pass este un pachet format din Paris Museum Pass, Paris Visite (abonamentul de transport pe care l-am descris in prima parte) si Attraction Pass. Practic, sunt incluse obiective turistice, plimbarea cu "le bateaux" pe Sena, plimbarea cu autobuzul "Hop on - Hop off" si o degustare de vinuri. Totul, la un pret pe masura:


  • 2 zile - 117 Euro adulti, 70 Euro adolescenti, 40 Euro copii
  • 4 zile - 173 Euro adulti, 96 Euro adolescenti, 50 Euro copii
  • 6 zile - 210 Euro adulti, 110 Euro adolescenti, 66 Euro copii
La acest card este inclus si Tour Montparnasse, lipseste Tour Eiffel si, ATENTIE, transportul inclus este doar pe zonele 1-3.

Continuarea...peste cateva zile...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu