vineri, 12 septembrie 2014

Cu masina spre Istanbul...(update Iunie 2015)

Planificarea unui drum spre Turcia cu masina personala, este bine sa înceapă (si asta-i partea cea mai grea) cu traseul de traversarea Bulgariei. Concurenţa, cu vecinii nostrii din sud, la numarul de gropi de pe sosele este acerba. Asa ca...apare întrebarea...pe unde o luăm anul acesta??? Pentru cei care ies din Romania pe la Giurgiu, variantele de traseu sunt:

  • Giurgiu-Ruse-Razgrad-Targovishte-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo (prin oras, centura este praf)-Lesovo-Hamzabeyli-Edirne. TOTAL = 346 Km. Este drumul cel mai scurt de tranzit prin Bulgaria. Sunt probleme cu calitatea proasta a asfaltului pe o portiune de aproximativ 25km intre Razgrad si Targovishte. De asemenea, pe portiunea intre Omurtag si Mokren (pasul Kotel) sunt multe serpentine. 


  • Giurgiu-Ruse-Razgrad-Struino (in apropiere de Shumen)-Targovishte-Omurtag-Kotel-Yambol-Elhovo (prin oras)-Lesovo-Hamzabeyli-Edirne. TOTAL = 379 Km. Practic, ocolim portiunea de asfalt prost, lungind traseul cu 3o km.

  • Giurgiu-Ruse-Byala-Veliko Tarnovo-Gurkovo-Nova Zagora-Polski Gradets-Svilengrad-Edirne. TOTAL = 350 Km. O varianta pe care am mers de multe ori, o preferam deoarece drumul este foarte liber, puţină poliţie, si nu sunt serpentine. În ultima vreme, porţiuni mari între Gurkovo si Svilengrad s-au deteriorat rău, drumul devenind aproape impracticabil. Se pierde multa vreme cu ocolirea gropilor si necesita multa atentie. Nu mai recomand.

  • Giurgiu-Ruse-Byala-Veliko Tarnovo-Gurkovo-Yambol-Elhovo-Lesovo-Hamzabeyli-Edirne. TOTAL = 363 Km. Am încercat aceasta varianta de curînd si a fost ok, chiar dacă este puţin mai lungă. Calitatea drumului este foarte buna, nu am întîlnit gropi, drumul este liber, traversarea munţilor se face pe o zona puţin virajata.
Un alt mare avantaj al ultimei variante este ca intrarea în Turcia se face printr-o vama mai liberă, Hamzabeyli. În vama Kapikule, lîngă Edirne, am pierdut întotdeauna doua-trei ore. Este adevărat, pentru doritorii de shopping, duty-free-ul din Hamzabeyli este mult mai mic decît cel din Kapikule.



Pentru realimentare eu m-am oprit intr-o benzinarie situată pe porţiunea Yambol - Elhovo, cu aproximativ 10 km pana în Elhovo, pe partea stanga a drumului. Se numeşte "TERMINAL CARD". Puteţi plăti cu cardul, benzina de 95 (buna - n-am avut probleme)este 2,40 leva. Au terasă, un bar si acces liber la toaletă decentă.

La ieşirea din Romanica (vama Giurgiu) trebuie plătită taxa de pod - 13 Ron pentru autoturism, la reintrare (cine se mai intoarce) aceeasi taxa costa in Ruse 2 Euro.
Nu uitaţi de vigneta, o sa va întrebe la ieşirea din Bulgaria de ea (trebuie sa păstraţi folia cu codul de bare ca sa o arătaţi). Eu o cumpar intotdeauna, cu cardul (23 Ron pe extrasul de cont), de la o benzinarie Lukoil, situată la ieşirea din Ruse spre Byala, pe partea dreapta, după o benzinarie Shell. Acolo obisnuiesc sa fac o pauza de cafea (au o terasă drăguţă).

Si...încă o taxa...taxa de deratizare. La revenirea în EU trebuie curăţită maşina, asa ca...mai plătim 3 Euro la vama bulgara.

Cam atat cu drumul spre Stambul...







UPDATE: IUNIE 2015



Iesirea din Romania pe la vama Giurgiu a devenit un cosmar. Si se pare ca o sa o tina asa pana anul viitor, deoarece au inceput lucrarile de reabilitare la Podul Prieteniei. Bineinteles ca nu puteau sa inceapa in Aprilie...au inceput in Iunie, cand tot romanul pleaca in vacanta spre Grecia sau spre Turcia.

Asa se face ca, trebuie sa va programati cam o ora si jumatate, timp de asteptare pentru iesirea din tara si tot cam atat pentru reintrare. Nu stiu sa va spun daca se mai plateste taxa de pod la iesire, deoarece, cu toate ca era cineva in ghereta respectiva si toate masinile opreau, mi-a facut semn sa trec pana sa apuc sa scot banii...

Plata vignetei pentru Bulgaria am facut-o tot cu cardul, tot la statia Lukoil de la iesirea spre Byala, am vazut pe extrasul de cont 23,78 RON pentru vigneta de 7 zile.


Am ales ca varianta prin Byala-Veliko Tarnovo-Gurkovo-Yambol-Elhovo-Lesovo-Hamzabeyli. Drumul este impecabil, nu am intalnit nici o groapa (cu exceptia celor 100 metrii neasfaltati de la intrarea in Elhovo si aproximativ 300 metrii de la iesire din Elhovo). Am testat si centura Elhovo, se lucreaza la decopertarea ei, dar in ritmul actual de lucru, probabil prin Septembrie sa fie gata reasfaltata. Pana atunci recomand traversarea prin oras.


Am oprit pentru realimentare la benzinaria Terminal Card, situata intre Yambol si Elhovo (ca punct de reper: la dus pe partea dreapta este intai un siloz de cereale, apoi la aproximativ 200 metrii este benzinaria pe partea stanga). 

Pretul motorinei la majoritatea benzinariilor este de 2,36 Leva. Am vazut vre-o doua benzinarii unde pretul afisat era mai mic, dar nu mi-au inspirat multa incredere, mai ales ca eu platesc numai cu cardul, nu cumpar niciodata Leva.

In aceasta perioada intrarea in Turcia prin vama Hamzabeyli nu este foarte aglomerata, am trecut destul de repede. 

La reintrarea in Europa, adica la vama bulgara, nu mai platiti taxa de deratizare de 3 Euro. Taxa de pod la Ruse (pe sensul Bulgaria - Romania) este tot 2 Euro. 

Pretul motorinei in Turcia, in zona europeana (pana la Istanbul) este la majoritatea benzinariilor de 4,01 - 4,05 TL/litru. Exista benzinarii pe drumuri mai putin circulate (nu pe autostrada) sau in localitati unde veti gasi motorina si cu preturi mai coborate, pana la 3.80 TL/litru. Am avut surpriza, neplacuta, de a avea parte si de o calitate mai scazuta (motorul nu mai tragea la fel de bine, consumul era mai ridicat), atunci cand am cumparat de la o statie cu pret mai mic.


In zona asiatica, mai ales dupa iesirea de pe autostrada sau dincolo de Ankara (pentru cei care merg in Cappadocia), veti intalni benzinarii unde pretul motorinei scade pana la 3,55 TL/litru.



DESPRE HGS

Cei care doresc sa circule pe autostrazi in Turcia trebuie sa achizitioneze HGS. Acesta este un sticker autocolant cu functie de senzor de proximitate (RFID). Trebuie lipit pe partea interioara-superioara a parbrizului (functioneaza si daca este lipit provizoriu doar un colt sau daca este prins sub chederul parbrizului). Cardurile vechi KGS nu mai sunt valabile, dar daca mai ai credit pe el, acesta poate fi transferat pe HGS. 
HGS-ul este nominal, pentru achizitionarea lui trebuie sa va prezentati cu PASAPORTUL si cu TALONUL MASINII la unul dintre centrele de vanzari situate in dreptul portilor de pe autostrada sau la un ghiseu PTT (Posta Turca). Acolo trebuie sa completati si o cerere cu numarul masinii, nume si seria pasaport. Din experienta, recomand la centrele de vanzari de pe autostrada, deoarece la un ghiseu PTT mi-a trebuit foarte mult timp sa o lamuresc pe vanzatoare ce doresc, aceasta cred ca nu intelegea bine nici limba turca....cel putin, la centrele de pe autostrada numai asta fac.
La intrarea pe autostrada de langa Edirne este un astfel de centru (din pacate este pe partea stanga). Puteti opri masina pana in dreptul portilor (este loc suficient pe dreapta), traversati si in cladirea din dreptul portilor este un birou de unde puteti achizitiona HGS. ATENTIE, NUMAI CU NUMERAR - LIRE TURCESTI. 
Puteti procura lire de la un ATM sau de la banca (schimb valutar din Euro sau USD) din Duty-Free Hamzabeyli sau Kapikule. Cursul nu este cel mai bun, va recomand sa nu schimbati mai mult de 50 Euro sau USD.
Revenind la HGS: nu este transmisibil, nu puteti sa-l imprumutati pe cel al unui prieten. La trecerea portilor, camerele citesc numarul masinii si sticker-ul, debitand de pe contul dvs suma corespunzatoare portiunii parcurse pe autostrada. Daca nu v-ati achizitionat HGS sau nu mai aveti credit pe HGS-ul dvs, atunci la trecerea printre porti o sa auziti o sirena. Aveti termen sa incarcati HGS-ul (sau sa va achizitionati) sapte zile. La intrarea pe autostrazi si la iesirea in Istanbul sau la Ankara NU EXISTA BARIERE, asa ca puteti iesi, dar la Edirne si portile dinainte de Edirne (Havsa, Babaeski...) sunt bariere. Nici la intrarea pe podurile peste Bosfor nu sunt bariere.
Pretul initial este de 35 TL, din care 5 TL reprezinta sticker-ul si 30 TL credit. Un drum pe autostrada intre Edirne si Istanbul costa 5.5 TL, Istanbul - Ankara costa 12 TL, traversarea unui pod peste Bosfor 4,25 TL (se plateste numai pe sensul Europa-Asia, pe sensul de intoarcere este gratuit). Pentru reincarcare credit este suficient sa va prezentati la ghiseu cu talonul masinii...si cu TL...
Pentru cei care merg spre Kusadasi nu este obligatoriu sa achizitioneze HGS (implicit sa circule pe autostrazi). Portiunea Edirne - Havsa se poate parcurge pe D100 care este un drum cu doua benzi pe sens (se circula la fel de bine ca pe autostrada), iar portiunea Izmir - Selcuk se poate parcurge pe D550.



4 comentarii:

  1. Buna ziua, daca masina este pe numele mamei poti sa treci granita la turci fara apostila?(bineinteles mama nu e in masina) Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic - Nu. La primul ghiseu prin care treci in vama turca se inregistreaza masina. O sa-ti ceara talonul, asigurarea si pasaportul persoanei pe numele caruia se va inregistra masina. Daca numele nu corespunde cu cel din talon, o sa solicite documente suplimentare. In practica, am vazut si cazuri cand au prezentat talonul, asigurarea si pasaportul persoanei care conducea in acel moment...si-au trecut, chiar daca numele soferului nu avea nimic in comun cu cel din talon. Dar...am vazut si cazuri cand au cerut toate actele (imputernicire tradusa si apostilata). Cred ca este vorba despre dispozitia lucratorului vamal.
      Intrebarea este: te risti sa pleci in concediu pana in Turcia...si sa nu treci de vama?

      Ștergere
  2. Buna ziua

    Daca am pasaportul valabil 10 ani pe numele vechi deoarece m-am casatorit si mi-am schimbat numele si buletinul, pot trece in Turcia? La vama arat ambele documente sau doar pass?

    In asteptarea raspunsului dvoastra

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Teoretic - DA. La vama trebuie sa prezentati doar pasaportul, valabil cel putin inca 6 luni din momentul intrarii in Turcia. In aceea situatie, NU prezentati buletinul.

      Ștergere